artikel

Video: Wat zie je als je een F1-versnellingsbak openschroeft?

Techniek 19872

Het Formule 1-seizoen is weer van start. Aan het uiterlijk van de auto’s zien we allerlei wijzigingen. Een vleugeltje zus en een vleugeltje zo. Maar wat gebeurt er onder dat bodywork? Dat houden de teams grotendeels geheim. Om toch een indruk te krijgen volgen we Scott Mansell die voor het oog van de camera een Jordan F1-versnellingsbak demonteert.

Video: Wat zie je als je een F1-versnellingsbak openschroeft?
De versnellingsbak maakt deel uit van het chassis en moet dus ultrastijf zijn.

Mansell Motorsports reviseert Formule 1-auto’s van halverwege de jaren ’90 tot halverwege de jaren ’00. Veelal gaat het om F1-auto’s die uit een museum komen en weer geschikt gemaakt worden voor het circuit.

gearbox front

Het front van de versnellingsbak gegoten uit magnesium geeft je een indruk van de diameter van de koppeling: Klein!

schakelcilinder

Met de flippers aan het stuur bedient de coureur deze pneumatische cilinder om op of terug te schakelen. Boven en onder de schakelcilinder zie je bevestigingspunten van de wielophanging.

Motor en bak zijn deel van het chassis

In de video heeft Scott Mansell namens een versnellingsbak van een Jordan F1-auto uit 1997 op de werkbank in zijn bedrijf liggen. Hij legt uit dat de bak deel uitmaakt van het chassis en dat de achterwielophanging direct tegen de bak is aangeschroefd. Daarom is het versnellingsbakhuis opgebouwd uit ultrastijve gietstukken.

differenrieelhuis

Scott Mansell legt uit dat hier achterop het differentieel komt met de beide aandrijfassen naar de achterwielen toe. Rechts op de bak zie je de pneumatische cilinder.

diffhuis los

Links het diffhuis, rechts de versnellingsbak. Je ziet de haakse overbrenging, met het kleine tandwiel met rechte vertanding ernaast. Dat drijft een groot tandwiel aan dat er achter komt. Dat grote tandwiel slingert zijn smeerolie terug in de olietank die je achterop de versnellingsbak ziet.

Bijzonder mechaniek

In het huis zit een cassette met ingaande as, uitgaande as en een schakelwals met vier schakelvorken. Het geheel lijkt sterk op de sequentiele versnellingsbak van een motorfiets. Wel verschilt de schakelwals sterk van die in een motorfietsbak. Daar worden de schakelvorken gestuurd door sporen die buiten op de schakelwals zitten. Hier zitten die sporen intern. Echt een heel fraai stukje techniek!

versnellingsbakcassette

Mansell heeft de versnellingsbakcassette uit het huis gehaald. Onderaan zie je de ingaande as met vaste tandwielen, daarboven de uitgaade as met zwevende tandwielen en daarboven de schakelwals met schakelvorken die bediend wordt door de pneumatische cilinder.

eerste versnelling

Mansell verdraait de schakelwals om de eerste versnelling in te schakelen.

Onderdelen hoofdas

Mansell laat zien hoe de afzonderlijke onderdelen op de uitgaande as het schakelen mogelijk maken én het motorkoppel gebruiken om met elkaar verbonden te blijven.

Bekijk de video!

Op de video zie je het allemaal in detail.

Reageer op dit artikel