artikel

Video: Demonstratie Relay Attack op diverse auto’s

Techniek 4386

Afgelopen maand was het nog in het nieuws. In de omgeving van Arnhem zijn diverse bestelauto’s het slachtoffer geweest van diefstal middels Relay Attack. Het ‘foppen’ van de keyless-systemen. Eerder schreven we er ook een uitgebreid artikel over, maar je had nog één ding tegoed. Een video van de diverse demonstratie. Kijk hoe een Stelvio Q, Leon ST én Porsche 911 openen én starten, zonder sleutel nabij de auto…

Video: Demonstratie Relay Attack op diverse auto’s

Voor wie het gemist heeft, we frissen je geheugen nog even op. “Relay Attack is als diefstalmethode populairder dan een ruitje intikken”, zegt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (stavc). Maar wat is dat eigenlijk, Relay Attack? Kort uitgelegd wordt het keyless-systeem ‘gefopt’. Middels twee elektronische kastjes wordt de communicatie tussen de auto en de sleutel over een veel grotere afstand mogelijk gemaakt. Dus die keyless-sleutel die veilig binnen in de keukenla ligt, lijkt voor de auto ineens nabij de antenne in de deur en ‘klik’ de auto gaat open. “Deze diefstalmethode gaat binnen 20 seconden”, zei Henk van Vliet van Kiwa SCM onlangs op het Gone in 20-seconds evenement.

Gone in 20-seconds

De keyless autosleutels in een doos met twee kastjes (twee frequentiebanden) erbij. Deze blijft midden in het pand. De kastjes verzorgen de communicatie tussen het kastje bij de auto en de sleutel.

Het klinkt dan wel leuk, twee elektronische kastjes, het signaal versterken en hup de auto is weg. Maar werkt dat in de praktijk echt zo? Ja. Het ongeloof was zichtbaar bij de meer van veertig aanwezigen bij de demonstratie van Relay Attack. Een bijna € 140.000,- kostende Stelvio Q ging open én startte terwijl de sleutels binnen in het pand van inbouwstation Arendse Car Systems lag. En dat was niet de enige auto. Ook de Seat Leon ST was in een oogwenk geopend én gestart. Zelfs een € 280.000,- dure 911 Turbo 4S cabrio opende terwijl de sleutel niet nabij was.

Wil je meer over de achtergrond weten? Lees dan eerst het artikel: Autodieven foppen keyless-systeem, hoe werkt dat? Al gelezen en toe aan de video-compilatie? Die bekijk je hieronder. Hou in het achterhoofd dat bij de demonstratie even gezocht moest worden naar de antennepositie in de deur en het interieur. En weet wel, het boevengilde weet dit feilloos. Tja, dan is die 911, Leon, Stelvio en vele andere automodellen met keyless-systemen echt ‘Gone in 20 seconds’…

Reageer op dit artikel