artikel

Hella koplamp werkt als LCD beeldscherm

Techniek 3162

Hella koplamp werkt als LCD beeldscherm
En dit kun je ermee, met licht geschreven in Hella’s lichttest tunnel. Duidelijk genoeg, met 30.000 lichtpuntjes.

Overal kom je al energiezuinig, daglicht-wit LED licht tegen. Goed om je werkplaats te verlichten, maar ook sterk opkomend als koplicht voor je auto. Nog mooier, LED matrix koplampen die precies dat verlichten wat je moet zien, maar niet je voor- en tegenliggers verblinden. Weer een slag verder zullen LED-LCD koplampen van Hella gaan. Hoe werkt dat, wat kan dat?

We lieten pas nog in AMT 6 zien waar Mercedes-Benz aan werkt met zijn Digital Lighting. Een vergelijkbaar effect bereikt de experimentele Porsche Panamera met Hella LCD koplampen. Naar we begrijpen zou het in 2020 productierijp moeten zijn.

Schrijven op de weg

De mogelijkheden komen overeen met de digitale verlichting, ook op LED basis, die Mercedes ontwikkelt. Met dit koplicht kun je lijnen, pijlen, oversteekplaatsen, teksten, verkeerstekens enzovoort op de weg projecteren. Of op iets anders.

Rijbaangeleiding voor je neus, of projectie van veilige afstand

Daarvoor wordt het licht van een LED matrix nog eens verder gesplitst in een groot aantal beeldpunten. Het idee van een computer beeldscherm, of een digitale televisie. Of als nog betere vergelijking: een beamer. High Power LEDs geven nu genoeg licht om over grote afstand een beeld te kunnen projecteren.

Andere methode

Lijkt wel een kameleon-oog, de LCD-LED koplamp die Hella bouwde. Onder de lens zien we het koellichaam waarop de rij LEDs is gemonteerd die voor het licht zorgt.

Lijkt wel een kameleon-oog, de LCD-LED koplamp die Hella bouwde. Onder de lens zien we het koellichaam waarop de rij LEDs is gemonteerd die voor het licht zorgt. Klik op de afbeelding voor een video.

De ontwikkeling van dit ‘schrijvende licht’ maakt deel uit van het onderzoeksprogramma VoLiFa2020, opgezet door het Duitse ministerie van onderwijs.

Naast Hella werken aan de LCD-LED koplamp een aantal leveranciers en universiteiten mee, de eisen van Porsche aan autoverlichting dienen als praktische basis. Vandaar dat Hella het uitwerkte in een Panamera.

Waar het technisch op neer komt is het principe van een pc-beeldscherm. Vloeikristallen die van opzij worden belicht door een LED, en elektronisch aangestuurd kunnen worden. Hierbij komt polarisering van het licht kijken. Daarna kun je regelen dat het LCD alleen het licht dat in  de juiste richting werd gepolariseerd doorlaat.

Wat Mercedes aangeeft is een andere techniek. Hier worden bestuurbare microscopische spiegeltjes gebruikt. Die kunnen het licht van een LED matrix wel of niet weerkaatsen door de projectielens van de koplamp.

Hoog oplossend vermogen

Er zijn meer belangrijke verschillen tussen het Hella- en Mercedes-systeem. Zo gebruikt de laatste per koplamp twee dubbele LED matrixen die samen 4096 lichtpuntjes bevatten. Hella verlicht zijn LCD scherm nu per koplamp met 25 LEDs in drie rijen.

En zo werkt het. Een LED matrix schijnt door een polarisatiefilter op een spiegel. De bundel wordt dan door een LCD scherm gestuurd. Een lens combineert de gepolariseerde bundels weer.

En zo werkt het. Een LED matrix schijnt door een polarisatiefilter op een spiegel. De bundel wordt dan door een LCD scherm gestuurd. Een lens combineert de gepolariseerde bundels weer.

Het LCD scherm heeft een matrix van 100 x 300 beeldpunten, totaal dus 30.000 beeldpunten per koplamp. Da’s nog wat anders dan de eerste boordcomputers die acht elementen per positie hadden om in een soort vierkant spijkerschrift iets te melden!

Nog niet heel specifiek is Mercedes over het aantal beeldpunten van zijn digitaal licht. Er is sprake van ‘meer dan een miljoen’ spiegeltjes boven de 4096 LED lichtpunten per koplamp. Afwachten dus wie de scherpste en meest gedetailleerde beelden op de weg brengt.

O ja, wat er verder nog aan te pas komt is een lidar-afstand/snelheid meter en een camera, om de omgeving waar te nemen. Op basis daarvan berekent de centrale computer 60 keer per seconde wat waar geprojecteerd moet worden.

Reageer op dit artikel