artikel

Video: Hoe werkt de BiTurbo in de nieuwe Passat?

Techniek

Video: Hoe werkt de BiTurbo in de nieuwe Passat?

De nieuwe VW Passat komt eraan. In AMT 10 gaan we in op de bijzondere BiTurbo in de 176 kW-variant van de 2.0 TDI EA288-motor. Hoe de beide turbo’s en hun drie bedieningselementen samenwerken? Bekijk vast de video.

De onderste van beide turbo’s is de hogedrukturbo, de bovenste de lagedrukturbo. De hogedrukturbo heeft een variabele geometrie, de lagedrukturbo een wastegate. En dan is er nog een bypassklep die het uitlaatgas om de hogedrukturbo heen kan leiden.

Vol gas, eerst VGT

De video toont de samenwerking tussen al die elementen. We kijken even mee. Bij laag toerental werken beide turbo’s opeenvolgend. Dan geeft de bestuurder volgas, een kickdown-acceleratie. De VGT-nozzles sluiten om de onderste (hogedruk) turbo snel op gang te helpen. Zodra de hoeveelheid uitlaatgas toeneemt gaan ze geleidelijk weer open en bij maximaal koppel (500 Nm) staan ze helemaal open.

Bypass en wastegate

Vanaf 2500 t/min gaat de bypassklep open zodat meer en meer uitlaatgas nu voorbij gaat aan de hogedrukturbo. Als de klep helemaal open staat werkt het BiTurbo-systeem als een enkele turbo. De bestuurder blijft vol gas geven, zodat toerental en de hoeveelheid uitlaatgas blijven toenemen. Om de bovenste (lagedruk) turbo te ontlasten gaat nu de wastegate open, zodat een deel van het uitlaatgas nu rechtstreeks het uitlaatsysteem in stroomt.

Meer weten

Het complete verhaal lees je in AMT 10. Zorg dat ie op 31 oktober op je mat valt.

Reageer op dit artikel