artikel

Video: Elektrisch rijden met zes versnellingen?

Techniek

Video: Elektrisch rijden met zes versnellingen?

Een voordeel van een elektrisch voertuig is dat een versnellingsbak overbodig is. Dat bespaart gewicht en onderhoud. Toch kiest de Amerikaanse motorfietsfabrikant Brammo voor een zesversnellingsbak op zijn elektrisch aangedreven Empulse en Empulse R. Waarom? En: hoe klinkt dat?

De Brammo Empulse en Brammo Empulse R zijn volledig elektrische motorfietsen met beide een 40 kW motor. Is dat niet wat weinig om de concurrentie met 600 cc verbrandingsmotoren aan te gaan? Zeker niet, want de Empulse-motor levert een koppel van 63 Nm en die van de Empulse R zelfs 90 Nm. Dat zijn serieuze getallen. En dat koppel in combinatie met de zesversnellingsbak laat menig andere motorfiets bij een sprintje achter zich.

Snelle acceleratie en hoge topsnelheid

De Amerikaanse fabrikant heeft bewust voor een versnellingsbak gekozen: “Zo halen we het maximale uit de motor. Bij direct drive maak je een compromis tussen topsnelheid en acceleratie. Een versnellingsbak biedt je het beste van beide”, zegt Brammo. Als je je best doet tikt de snelheidsmeter in minder dan vier seconden 100 km/u aan. Blijf je aan de gashendel, of in dit geval stroomhendel hangen, dan trekt de Brammo door tot 177 km/u. Op die snelheid is de motorfiets elektrisch begrensd om een acceptabele actieradius te realiseren. Meer daarover lees je in AMT 10.

In de praktijk

De eerste meters op een Brammo Empulse R zijn wennen. De neutraal bevindt zich tussen de tweede en derde versnelling en als je stilstaat hoef je de koppeling niet te gebruiken. En het typische hoogtoerige motorgeluid? Dat hoor je niet, maar mis je dat? Optrekken vanuit stilstand klinkt net als een accelererende intercity. En boven de 70 km/u overheerst het windgeruis. Kijk, luister en oordeel zelf:

Reageer op dit artikel