artikel

Goodyear-banden uit rijst?

Techniek

Goodyear-banden uit rijst?

Op vele manieren hebben autobanden een behoorlijke invloed op het milieu; vanaf de fabricage, via de gebruikseigenschappen, tot aan de verwerking van versleten banden. Goodyear doet niet alleen zijn best op de gebruikseigenschappen, maar zoekt ook naar meer milieusparende fabricage. Het nieuwste is de inzet van rijst. Wat doet de bandenfabrikant daarmee?

De wereldproductie van rijst beloopt volgens de voedselorganisatie van de VN ruim 700 miljoen ton per jaar. Een belangrijke voedselbron, waar Goodyear geen aanslag op wil plegen. Ze hebben het oog op afval uit de rijstproductie.

Silica uit as

Rijst wordt gepeld voordat het als voedselproduct de markt op komt. Dat levert dus een enorme berg rijstvliezen als afval. Om daar nuttig gebruik van te maken gaat het als brandstof mee in elektrische centrales.

Wat dan overblijft interesseert Goodyear. Uit het as weten ze silica te maken, dat ze nodig hebben voor ‘groene’ banden. Ongeveer elke moderne autoband heeft silica in het loopvlakrubber, als versterking naast roet. Silica zorgt voor minder slijtage en rolweerstand plus verbeterde natte grip. Dat wil je voor je bandenlabel, minder rolweerstand en meer natte grip.

Ook soja-olie als grondstof

In zijn testcentra stelde Goodyear vast dat silica uit rijstvlies-as zeker zo goed werkt als de nu in productie gebruikte silica. Op zich is silica absoluut geen zeldzame grondstof. Goodyear gaat er niet op in of het goedkoper zou zijn om silica uit rijstvlies-as te gebruiken, ze zoeken nu leveranciers die grote hoeveelheden zouden kunnen leveren.

Zeker is dat het as ergens moet blijven, en nuttig gebruik door Goodyear zou bijdragen aan minder afvalstromen. Goed voor de reputatie van het merk.

Zo zijn de bandenontwikkelaars ook bezig soja-olie te testen als vervanger voor aardolie, waaruit synthetisch rubber wordt gemaakt. Dat schijnt heel goed te werken. En synthetisch rubber bezorgt bandenfabrikanten wel hoofdpijn omdat het steeds duurder wordt. Plus dat het natuurlijk een aanslag(je) doet op de aardolievoorraden.

Reageer op dit artikel