artikel

Achterlichten aan of uit bij dagrijlicht? (2010-1)

Techniek

Achterlichten aan of uit bij dagrijlicht? (2010-1)

Op foto’s van auto’s met ingeschakelde dagrijverlichting, zijn nooit de stadslichten aan. Ook op de weg zijn mij auto’s opgevallen die alleen maar de dagrijlampen voeren. In de inbouwinstructies van dagrijlampen staat vermeld dat bij inschakeling van de hoofdverlichting de dagrijlampen automatisch uit moeten gaan. Mijn vraag is of volgens de wet de stadsverlichting er bij moet of mag worden gevoerd? Anders gezegd: zijn de achterlichten ook verplicht bij dagrijlampen?

Wij hebben uw vraag voorgelegd aan verlichtingsexpert Hella. Het antwoord is duidelijk: “Bij dagrijlichten brandt het stadslicht niet, dus ook de achterlichten niet. De (niet in de wet genoemde) achterliggende gedachte daarbij is dat de remlichten overdag beter zichtbaar zijn als de achterlichten niet branden”.

Reageer op dit artikel