artikel

Olie aftappen of afzuigen? (2009-5)

Techniek

Olie aftappen of afzuigen? (2009-5)

Jaren geleden gingen vooral snelservicestations ertoe over bij een olieverversing de olie af te zuigen via de peilstokbuis. Dat ging lekker snel. Ik heb de indruk dat deze methode niet doorzet, misschien omdat er de nodige nadelen aan kleven. Toch zou het juist bij de moderne auto’s, met afschermplaten onder motor, handig kunnen zijn omdat de aftapplug niet altijd gemakkelijk bereikbaar is. Hoe kijken met name de Duitse autofabrikanten tegen dit olie-afzuigen aan?

Olie afzuigen via de peilstokhouder werd vroeger wel onderweg gedaan bij tankstations. De veelrijder van toen kon daarmee snel olie verversen. Dat was makkelijk omdat er vaak moest worden ververst. Het oliefilter bleef zitten.

Met de toename van de verversingstermijn, de komst van specifieke motoroliën en de verlengde garantietermijnen, nam de belangstelling voor het olieverversen tijdens het tanken af. Door het invoeren van (zeer) lange olieverversingstermijnen die door de boordcomputer worden bepaald, komen auto’s soms tussen de onderhoudsbeurten naar de werkplaats om olie te verversen. Als de olie wordt afgezogen, is er geen brug nodig en de bodemplaat kan blijven zitten. Dat levert tijdwinst op. Daar staat wel een investering in een afzuigapparaat tegenover.

De oliefilters zijn van bovenaf te vervangen, dus ligt het voor de hand de olie ook van bovenaf te verversen. Toch is er op dit punt geen eensgezindheid bij met name de Duitse autofabrikanten.

BMW staat olie afzuigen al vele jaren toe, maar bij de nieuwste benzinemotoren is dat niet meer mogelijk omdat de peilstok met houder ontbreekt. Hier wordt het olieniveau met een sensor bepaald.

Mercedes-Benz heeft al vele jaren een oliepeilstokhouder die speciaal voor het afzuigen is ontworpen. De peilstok zelf keert bij dit merk na enige tijd van afwezigheid weer terug.

VW/Audi heeft pas bij de nieuwste motoren het afzuigen van de olie ingevoerd om het verversen eenvoudiger en sneller te doen verlopen. Het tijdvoordeel is kennelijk de drijfveer achter het olie afzuigen.

Nu we het toch over peilstokken hebben, is het volgende advies op zijn plaats. Als er af fabriek geen peilstok gemonteerd is, is de houder afgesloten met een speciale stop. Zorg ervoor dat deze stop de houder echt afdicht. Als het carterventilatiesysteem lucht aanzuigt via de peilstokhouder komt de lucht in de motorolie terecht en kan de oliepomp de lucht opzuigen met alle nare gevolgen voor de smering van dien.

Reageer op dit artikel