artikel

Winterbanden bij zomerse temperaturen (2009-2)

Techniek

Winterbanden bij zomerse temperaturen (2009-2)

Wat moet ik adviseren als er winterbanden gemonteerd zijn en de temperatuur gaat naar zomerse waarden? Een klant van mij was begin oktober in Zuid Duitsland. Daar vroor het ’s morgens, maar in de loop van de week liep de temperatuur op tot wel 20°C en bleef de vorst weg. Ook in de lente kan deze sterke temperatuuromslag plaatsvinden.

De maatstaf voor het gebruik van winterbanden is de ochtendtemperatuur. Als de temperatuur beneden ongeveer 7° komt, is het raadzaam winterbanden te monteren. In de herfst en de lente kan het gebeuren dat de temperatuur oploopt tot zomerse waarden. Dat betekent dat de remweg toeneemt ten opzichte van die van zomerbanden. Er is bovendien voorzichtigheid geboden als de snelheidscategorie lager is dan die welke voor zomerbanden is voorgeschreven door de autofabrikant.

In landen met strengere voorschriften omtrent het gebruik van winterbanden dan in Nederland, zoals Duitsland, accepteert men wel winterbanden die kortstondig bij hogere temperaturen dan 7°C worden gebruikt. Daarentegen accepteert men geen zomerbanden bij lage temperaturen.

Wijs de bestuurder(ster) op deze twee punten, dus remweg en toegestane topsnelheid op winterbanden. Meer hoeft u niet te doen.

Reageer op dit artikel