artikel

Is de Goodyear Optigrip een winterband? (2009-1)

Techniek

Is de Goodyear Optigrip een winterband? (2009-1)

In AMT-10 staat een artikel over de Optigrip-band van Goodyear. In halfversleten toestand presteert deze band beter op nat wegdek dan een halfversleten band van de concurrentie. Maar is de Optigrip niet een soort semi-winterband? En mag je die eigenlijk wel vergelijken met zomerbanden? In de winter heb je immers meer profijt van goede natweereigenschappen, dus mag je aannemen dat een winterband daar beter op scoort. Mogen we van Goodyear ook een Optigrip met winterbandprofiel verwachten?

We legden deze vragen voor aan sales support manager Ed van Proosdij van Goodyear Dunlop: “Een nieuwe band heeft een grote profieldiepte. Dat helpt de natweereigenschappen. Het bijzondere aan de Optigrip is dat hij zijn goede natweereigenschappen behoudt, ook als het profiel al voor de helft is weggesleten. Een winterband verliest juist zijn specifieke kwaliteiten als hij de helft van zijn profieldiepte kwijt is. De lamellen zijn dan weg en daarmee de goede grip op sneeuw en ijs. Een Optigrip met winterbandprofiel is daarom niet zinvol. En de Optigrip is ook beslist geen winterband of semi-winterband”.

Van Proosdij kan zich wel voorstellen waarom de heer Ohm dat denkt: “De Optigrip behoudt zijn goede natweereigenschappen omdat het profiel door slijtage meer open wordt én omdat er dan een zachtere compound aan de oppervlakte komt. Dat laatste lijkt op een winterband, die heeft immers ook een zachtere compound. Maar let op: die 2e compound van de Optigrip is een zomercompound en lang niet zo zacht als een wintercompound”.

Blijft over de vraag of een winterband op nat wegdek inderdaad beter presteert dan een zomerband: “Alleen als de temperatuur onder de 7°C is. Op het testcircuit in Zuid Frankrijk was het behaaglijk. Een winterband zou daar dus in het nadeel zijn geweest”.

Reageer op dit artikel