artikel

Wanneer distributieriem vervangen? (2008-11)

Techniek

Wanneer distributieriem vervangen? (2008-11)

Bij een Fiat Stilo uit 2002 met een 1.2 16V benzinemotor vermeldt het instructieboekje dat de distributieriem elk jaar controle verdient, maar pas na vijf jaar vervangen hoeft te worden. Uitzondering vormen omstandigheden waarbij gereden wordt in een koud klimaat of een stoffige omgeving of wanneer de motor veel stationair draait. Dat alles lijkt me in Nederland niet het geval. Toch staat in de onderhoudschecklist die Fiat haar dealers verstrekt, een vervangingsinterval van drie jaar. Wat is waar, en welk risico loop je als de riem niet na drie jaar al vernieuwd wordt?

De importeur was zo behulpzaam om nadere toelichting te geven over het ontstaan van de door u genoemde onderhouds-checklist. De reden voor de korte vervangingstermijn komt (helaas) uit de praktijk. Het is gebleken dat de rijcondities in Nederland een overmatige slijtage van de distributieriem in de hand werken.

Bij de motoren met in totaal acht kleppen (8V) treedt er geen motorschade op als er een tandriem breekt, bij de 16V motoren helaas wel. Breekt de riem terwijl de motor stationair draait, blijft de ­schade nog beperkt tot enkele kromme kleppen. Maar als de riem breekt terwijl de motor op toeren draait, is de schade veel groter.

Het advies is dan ook: vervang de riem volgens de onderhoudschecklist. Uitgesteld onderhoud kan kostbaar uitvallen.

Reageer op dit artikel