artikel

Geen trekhaak onder hybride-auto? (2008-9)

Techniek

Geen trekhaak onder hybride-auto? (2008-9)

Het is mij niet duidelijk waarom hybride-auto’s zoals de Toyota Prius en Honda Civic Hybrid niet geschikt zijn voor het trekken van aanhangwagens en caravans. Wel begreep ik dat er voor deze auto’s trekhaken leverbaar zijn. Wat maakt deze auto’s als ‘trekauto’ zo bijzonder?

Volgens de Toyota-importeur is het niet mogelijk om een trekhaak te laten monteren onder een Toyota Prius. Men geeft de volgende redenen op:

● Bij lage snelheden is de elektromotor vooral aan zet en bij hoge snelheden vooral de 1.5 liter benzinemotor.

● Bij het trekken van een caravan zijn hogere snelheden/toerentallen nodig, en is dus het gebruik van de benzinemotor noodzakelijk.

● De benzinemotor heeft onvoldoende trekkracht om een aanhangwagen of caravan te trekken die in dit segment gebruikelijk is.

Overigens is het wel mogelijk om op de Prius een fietsdrager te monteren. Hiervoor is een speciale montagesteun ontwikkeld.

De Toyota-importeur benadrukt dat hybride-auto’s niet per definitie ongeschikt zijn voor het trekken van een caravan. Zustermerk Lexus levert bijvoorbeeld de RX en GS met hybride-aandrijving, die wél voorzien kunnen worden van een trekhaak. Beide auto’s zijn namelijk voldoende gemotoriseerd.

De Honda-importeur komt met dezelfde redenatie. De Honda Civic Hybrid is bedoeld om zuinig en milieuvriendelijk mee te rijden. Er is gekozen voor een kleine, zuinige benzinemotor. Deze krijgt tijdens het accelereren assistentie van een 15 kW elektromotor. De capaciteit van het accupakket is afgestemd op het rijden zonder aanhangwagen of caravan. Bij het trekken van een zware last zal het accupakket sneller leeg raken, met als gevolg minder koppel, een hoger brandstofverbruik en meer schadelijke emissies. Ook komt er weinig terecht van het bijladen van het accupakket tijdens het rijden, als de motor voortdurend zwaar wordt belast. Vandaar dat ook de Civic Hybrid geen caravantrekker is.

Kort gezegd zijn hybridemodellen als de Prius en Civic Hybrid uitgerust met een relatief kleine benzinemotor, die te licht is voor het trekken van een caravan. Bovendien raken de accu’s te snel uitgeput bij het trekken van een zware last, waardoor de elektrische ondersteuning niet meer naar behoren functioneert.

Reageer op dit artikel