artikel

Repareren van runflatbanden (2008-7/8)

Techniek

Repareren van runflatbanden (2008-7/8)

Steeds meer auto’s zijn uitgevoerd met runflatbanden. Als deze lek raken is vervangen een kostbare zaak. Mag een runflat gerepareerd worden? Zo ja, is er een afwijkende technische procedure?

We legden uw vraag voor aan reparatiespecialist Rob Viset van Rema Tip Top. Hij zegt er het volgende over: “Er is nog altijd een discussie gaande over het wel of niet mogen repareren van runflatbanden. In het begin hebben bijna alle bandenfabrikanten reparatie afgewezen. Op dit moment mogen de runflatbanden worden gerepareerd van Michelin, Bridgestone, Goodyear en Dunlop. Vredestein zegt dat repareren buiten hun verantwoordelijkheid valt, het is dus ter beoordeling aan de professionele bandenspecialist die vervolgens de verantwoording draagt voor de reparatie.

Merken als Pirelli en Continental wijzen reparatie af. Dit is tegenstrijdig met de uitspraak van bijvoorbeeld BMW die zegt dat voor reparatie van originele BMW-banden men zich moet wenden tot een reparatiespecialist (dit geldt dus ook voor de Continental- en Pirelli-banden die origineel onder BMW’s worden gemonteerd).

De reparatieprocedure is iets anders dan bij normale banden en niet eenvoudig in enkele zinnen uit te leggen”.

Reageer op dit artikel