artikel

Verstoring lichtbeeld door inferieure H4-lampen (2008-5)

Techniek

Verstoring lichtbeeld door inferieure H4-lampen (2008-5)

Bij opvallend veel auto’s is het lichtbeeld van de autokoplampen niet goed. Ik heb de indruk dat de kwaliteit van H4-lampen hier grote invloed op heeft.
Als je een H4-lampje van de achterzijde bekijkt moet het volgens mij zo zijn, dat de middelste spanningslip een lijn vormt met de bovenste bevestigingsnok. Hier wringt de schoen, want als je in een willekeurige automaterialenzaak wat lampen gaat vergelijken blijkt dat haast geen enkele lamp in lijn staat. Tel daarbij op de asymmetrische lijn van de gloeidraad (15 graden), dan is er al gauw meer afwijking dan de wettelijke eisen toestaan.
Dan concludeer ik dat de controle bij de fabricage van H4-lampen beter moet, en de goedkope lampjes uit het Verre Oosten van de Europese markt geweerd moeten worden. (Ook) in dit geval is goedkoop, duurkoop.

U hebt zeker gelijk dat goede kwaliteitscontrole nodig is bij de lampenfabricage, omdat nauwkeurige maatvoering en positionering grote invloed hebben op het lichtbeeld uit de koplamp. Het is ook waar dat het daaraan bij goedkope lampen meestal ontbreekt, juist daarom kunnen ze goedkoper geproduceerd worden.

Het is echter niet zo dat de middelste aansluitlip op de lamp altijd precies midden onder de bovenste pasnok van de montageflens moet liggen. Maatgevend is of de pasnok en de bevestigingsstift van de gloeidraad binnen het lampglas op lijn liggen.

Wanneer u een H4-duplolamp bekijkt, ziet u dat het glazen deel van het lampje door een soort dekseltje steekt, dat op de lampfitting geklemd zit. Met dat dekseltje wordt de exacte positie van het glazen deel ten opzichte van de voet bepaald. Is die goed, dan wordt het dekseltje in de productie vastgeklemd. De plastic isolator met de aansluitlippen kan daarbij (vóór het klemmen) draaien in de metalen lampfitting.

In feite begint de nauwkeurigheid al eerder in het productieproces. Cruciaal zijn regelmatige dikte, winding, rechtheid en vorm van de gloeispiraal. Natuurlijk spelen eveneens de kwaliteit en gasvulling van het glas een grote rol. Op de lampfitting moet een E-keur staan. Helaas is dat geen absoluut bewijs van kwaliteit, het productieproces wordt wel gecontroleerd, maar daarmee nog niet of de productiekwaliteit ook constant blijft. Philips schat dat ruim 30% van de lampjes op de markt feitelijk niet voldoet aan de E-eisen.

We volgen graag uw conclusie dat het verstandig is om het op de bekende merken te houden, daar kunt qua kwaliteit en nauwkeurigheid van op aan. Verkeerde koplampafstelling kan een gevolg zijn van ‘foute’ lampjes, maar ook ondeskundige montage, instelfouten en problemen aan de koplampbevestiging zijn belangrijke oorzaken.

Reageer op dit artikel