artikel

Schoonmaken vervuilde benzinetank (2007-10)

Techniek

Schoonmaken vervuilde benzinetank (2007-10)

Bij de restauratie van een Citroën 400 uit 1973 lopen wij tegen het volgende probleem aan: de auto heeft sinds 1986 niet meer gereden, de benzine in de tank is dus 20 jaar oud. De benzine die uit de tank kwam (ongeveer 5 liter) was donkerbruin van kleur en stonk naar verf. Ook zit onderin de tank een laagje aangekoekte benzine. Hoe krijgen we de tank weer schoon, zodat er schone benzine getankt kan worden en motorstoringen uitblijven?

Wij hebben uw vraag voorgelegd aan Peter de Leeuw, technisch manager van Forté. De specialist in het inwendig reinigen van brandstofsystemen en motoren zegt er het volgende over:

Als benzine jarenlang in een tank aanwezig is, gaat de brandstof oxideren. Bij het aftappen van de tank blijft er een laag afzettingen van lak en vernis achter. Door aan de lege tank, benzine met een reiniger toe te voegen kan de vervuiling opgelost en afgetapt worden.

Afzettingen oplossen

Om de afzettingen op te lossen moet u de lege tank met schone Euro 95 benzine vullen, onder toevoeging van 400 ml Forté Fuel System Cleaner per 5 liter schone brandstof.

Is de tank uitgebouwd, dan zijn 10 liter schone brandstof met 2 x 400 ml Fuel System Cleaner voldoende. Er kan dan gemakkelijk met de inhoud geschud worden om de benzine met de reiniger op de juiste plaats te krijgen. Laat de tank met inhoud zeker een dag inwerken. Mocht de tank hogerop gecorrodeerd zijn, schudt of draai de tank dan zodanig dat ook daar de benzine met de reiniger komt. Het schudden geregeld herhalen voor het beste resultaat. Na minimaal een dag inweken, kunt u de tank aftappen. Schudt de tank goed voor het aftappen, om zoveel mogelijk vervuiling te verwijderen.

Voeg na de reinigingsbehandeling aan de (gemonteerde) tank 400 ml Forté Fuel System Cleaner en 400 ml Forté Gas Treatment toe. Daarna aftanken met de vereiste benzine. De beide reinigers zorgen voor een nareiniging van het brandstofsysteem, inclusief de carburateurs. Gas Treatment zorgt tevens voor extra smering, mocht de benzinekwaliteit nog te wensen overlaten.

Brandstoffilter vernieuwen

De afzettingen die de tank vervuilen, zullen zich ook in het brandstoffilter en in de leidingen bevinden. Vervang daarom het brandstoffilter vóórdat u de motor start. Door het nareinigen komen er mogelijk nog afzettingen los, ook uit de leidingen, die vervolgens het brandstoffilter verstoppen. Zorg dus voor een reserve brandstoffilter in de auto.

Fuel System Cleaner is speciaal ontworpen om lakafzettingen in tanks, brandstofleidingen, carburateurs, vlotterkamers, injectorrails en injectoren op te lossen, zodat deze samen met de benzine ingespoten worden. In dit geval is de vervuiling echter van dien aard, dat de benzine waarmee gereinigd wordt niet meer geschikt is om de motor op te laten draaien. De afgetapte benzine moet verantwoord afgevoerd worden.

Reageer op dit artikel