artikel

Accu op z’n kant (2007-10)

Techniek

Accu op z’n kant (2007-10)

Ik heb de originele HD-accu van een Buell vervangen door een met zuur gevulde (onderhoudsvrije) accu van Varta. De originele accu was een Gel-accu en wordt bij een Buell gekanteld geplaatst.
De vervangende accu is een zuurgevulde, onderhoudsvrije Varta-motorfietsaccu, type LF 518 901 026 310 4. De maatvoering komt overeen met de originele HD-Gelaccu. Volgens de beschrijving is deze accu geschikt voor diverse Harley Davidson-motoren (onder andere: 883, 1200). Buell (type X1, bouwjaar 2001) wordt echter niet vermeld.
Is deze accu ook geschikt voor een Buell en mag deze (zuurgevulde) accu gekanteld geplaatst worden zonder risico op lekkage?

We legden uw vraag voor aan de accuspecialisten van Varta. Dit zegt Varta erover:

“Deze batterij heet bij ons een LF-batterij. De letters LF zijn een afkorting van LiquiFix. Het betreft een zogenaamde AGM- of Absorbent Glass Mat-batterij. In deze batterij wordt het zuur opgenomen in een vliesachtig materiaal dat werkt als een soort spons. Door deze speciale constructie is het zuur, na het afvullen, gebonden/vastgezet en zit dus niet meer als een vloeibare substantie in de batterij. Dit is ook juist de reden waarom dit type/soort batterij plat/gekanteld gemonteerd kan worden.

Afhankelijk van het merk/fabrikant kan deze batterij gevuld/geladen worden geleverd of, zoals bij ons, worden voorzien van een zuurpakket met speciaal accuzuur (SM 1,32 in plaats van SM 1,28) in een afgepaste hoeveelheid.”

Kortom: u kunt gerust zijn, de AGM-accu mag op z’n kant gemonteerd worden.

Reageer op dit artikel