artikel

Zuinig rijden met ‘Het Nieuwe Rijden’ (2007-9)

Techniek

Zuinig rijden met ‘Het Nieuwe Rijden’ (2007-9)

Bij ‘Het Nieuwe Rijden’ luidt het advies: zo weinig mogelijk toeren in een zo’n hoog mogelijke versnelling en zo snel mogelijk opschakelen. Maar om zuinig te rijden moet je toch vooral in het gebied rijden waar de auto zijn maximum koppel heeft? Het specifiek brandstofverbruik is hier immers het laagst.

‘Het Nieuwe Rijden’ zorgt ervoor dat motoren in een laag toerengebied draaien. Bij eenzelfde benodigd vermogen heeft dat een hoger koppel tot gevolg. Omdat, bij een bepaalde cilinderinhoud, het motorkoppel recht evenredig is met de gemiddelde effectieve druk kan gezegd worden dat het specifiek brandstofverbruik daalt naarmate de effectieve druk stijgt.

Het gebied waar het specifiek brandstofverbruik het laagste is, wordt bepaald door een groot aantal factoren. Denk aan de mechanische verliezen (ook van de hulpapparatuur), het verbrandingsrendement en het volumetrisch rendement.

Reageer op dit artikel