artikel

Longlife-olie of niet? (2007-6)

Techniek

Longlife-olie of niet? (2007-6)

Ik ben in het bezit van een Skoda Fabia 1.4 TDI 51 kW van het bouwjaar 2006. De dealer gebruikt voor alle dieselmotoren één soort olie bij de onderhoudsbeurten en dat is de longlife-olie van Castrol. Mijn auto is echter niet voorzien van een verlengd onderhoudsinterval. De auto heeft namelijk iedere 15.000 km onderhoud nodig. Ik heb de dealer laten weten dat er volgens voorschrift in mijn auto een olie moet die aan de VW-norm 505.01 (5W-40) voldoet en dat is geen longlife-olie.
Mijn vraag is of de dealer gelijk heeft en of er dus echt één olie bestaat waarmee alle dieselmotoren van Skoda (VW) gesmeerd kunnen worden. Is het schadelijk om de dunnere longlife-olie te gebruiken terwijl er een vast onderhoudsinterval is voorgeschreven?

De Skoda-motor is van fabriekswege geschikt voor longlife-oliën met de bijbehorende lange verversingstermijn. Dat betekent dat er zowel een VW 506.01 SAE 0W-30 als 0W-40 of een VW 507.00 SAE 5W-30 olie in mag. Wat ook mag is een VW 505.01 SAE 5W-40, maar dan alleen met een 15.000 km of 1 jaar verversingstermijn.

Daaruit volgt dat technisch gezien zowel de dealer als u gelijk hebben. De Nederlandse importeur heeft echter niet voor longlife gekozen. Vandaar het advies voor een VW 505.01-oliekwaliteit.

Blijft over: de prijs van de olie. Zo goed als zeker is er maar weinig verschil in prijs tussen de longlife en de 505.01-oliën. Een mogelijke meerprijs voor de longlife-olie wordt door een iets lager brand­­stofverbruik gecompenseerd.

Reageer op dit artikel