artikel

Uitleg Fischer-Tropschproces (2007-4)

Techniek

Uitleg Fischer-Tropschproces (2007-4)

De brandstofontwikkelingen staan niet stil, evenals die van het milieu. Daarom wordt er steeds meer tijd en geld geïnvesteerd in de zoektocht naar alternatieve brandstoffen. Zo kom ik regelmatig de brandstofsoort ‘Fischer-Tropsch’ tegen. Kunt u uitleggen wat dit is en waar het (van) geproduceerd wordt?

‘Gewone’ benzine en dieselolie wordt door destilleren en raffineren uit ruwe aardolie verkregen. In 1925 is er een andere manier ontdekt om brandstoffen te maken. Via het Fischer-Tropschproces (genoemd naar beide bedenkers) kan er uit aardgas of steenkool synthese-gas gehaald worden. Met behulp van katalysatoren worden deze ‘kleine’ koolwaterstofmoleculen samengevoegd (dat is de betekenis van synthese) tot grotere exemplaren. Uit de grotere moleculen kan door raffineren zowel benzine als dieselolie worden verkregen.

Dankzij het Fischer-Tropschproces werd de Duitse oorlogsindustrie voorzien van brandstoffen, later werkte Zuid Afrika ermee.

Recent is het 82 jaar oude proces weer in het nieuws gekomen omdat de synthetisch verkregen brandstoffen voor een betere verbranding zorgen. Bovendien vormt het een schakel in het proces om van bio-afval brandstoffen te maken.

Reageer op dit artikel