artikel

Wat mag wel en wat mag niet met een BE-rijbewijs? (2007-3)

Techniek

Wat mag wel en wat mag niet met een BE-rijbewijs? (2007-3)

Ik ben in het bezit van een B- en C-rijbewijs maar weet niet precies wat ik wel en niet mag besturen in combinatie met een aanhangwagen. Kunt u duidelijkheid verschaffen?

Voor een BE-rijbewijs geldt het volgende: het gewicht van de aanhangwagen inclusief last is niet van belang, het enige beperkende is de technische mogelijkheid van het trekkend voertuig. Die maximale treklast staat vermeld op het kentekenbewijs en op het installatieplaatje dat op de trekhaak is gemonteerd. Ook het gewicht van de totale combinatie is voor BE niet van belang, deze mag zelfs meer wegen dan 3500 kg. We noemen dat nadrukkelijk omdat daar in de praktijk nogal eens onduidelijkheid over bestaat. Alleen de massa van het trekkende voertuig moet voor B(E) onder de 3500 kg blijven. Voor alleen een B-aantekening geldt wel een maximum massa van de combinatie van 3500 kg en mag de aanhanger inclusief laadvermogen niet meer wegen dan de ledige massa van het trekkende voertuig. Een aanhangwagen tot 750 kg mag altijd, vooropgesteld dat de auto zwaarder is dan 750 kg.

Een C-rijbewijs is noodzakelijk indien de toegestane maximum massa (staat op het kentekenbewijs) van het motorvoertuig meer dan 3500 kg bedraagt. E bij C heeft u nodig indien u met dit voertuig een aanhanger of oplegger wilt trekken waarvan de toegestane maximum massa meer dan 750 kg bedraagt.

Even een klein voorbeeldje: een vrachtauto weegt inclusief belading 4500 kg en mag 2000 kg trekken. Indien u hier een aanhanger achterhangt die 1800 kg inclusief belading weegt en gaat rijden heeft u dus een E bij C aantekening nodig op uw rijbewijs.

Reageer op dit artikel