artikel

Juiste olie voor de CVT? (2007-3)

Techniek

Juiste olie voor de CVT? (2007-3)

Volgens het instructieboekje van mijn Lancia met CVT moet de transmissie ververst worden met Tutela CVT Universal. Dit is helaas in Nederland niet (meer) verkrijgbaar. De olie moet een SAE 75W80-specificatie hebben, hetgeen een olie voor manuele transmissies doet vermoeden. De dealer vult de CVT met ATF-olie.
Bij navraag geeft de importeur het volgende advies: “Selenia Tutela CVT Universal wordt aanbevolen door Fiat Auto Spa. Dit is een synthetische olie met de specificatie SAE 75W80. Zowel Selenia als andere fabrikanten leveren oliën die aan deze specificaties voldoen.” Welk advies geeft AMT?

Bij de duwband van een CVT gaat het er om een olie te gebruiken met een hoge wrijvingscoëfficiënt zodat dat de schakels niet slippen op de poelies. Dit slippen kan zich niet alleen voordoen bij krachtig wegrijden, maar ook bij schokken in de aandrijving. Fiat Tutela CVT-olie was één van de eerste producten die door van Doorne’s Transmissie is vrijgegeven. Alle andere CVT-oliën zijn daarna met dit product vergeleken, er zijn echter geen andere oliën vrijgegeven voor dit type transmissie.

Een tweede benadering komt uit de praktijk. Bij vrijwel alle CVT’s met een natte platenkoppeling, zoals die van Ford en Fiat, ontstaan er ook problemen met het aangrijpen bij wegrijden. Deze koppelingen aanpassen is lastig, want dan moet de transmissie uit elkaar. Uit testen met andere dan de voorgeschreven olie is gebleken dat er met een synthetische ATF Dexron II vaak prima resultaten worden bereikt. Het is van groot belang de conditie van de CVT én het rijgedrag van de automobilist te kennen.

Het advies luidt dan ook: zoek een transmissiespecialist die het type CVT goed kent, maak een afspraak en vraag hem om advies. Vergeet daarbij de verversingstermijn niet! Kies die niet te lang, want de olie wordt door de CVT hoog belast.

Reageer op dit artikel