artikel

Schoon dieselen zonder subsidie? (2007-2)

Techniek

Schoon dieselen zonder subsidie? (2007-2)

Op de inbouw van een roetfilter achteraf zit een subsidie van 500 euro. Nieuwe auto’s met een roetfilter krijgen vanaf 1 juni 2005 600 euro korting op de BPM. Prima initiatieven.
Zelf rij ik in een Peugeot 307 HDiF 110 pk met roetfilter. Deze auto is van bouwjaar 2003, heeft dus geen subsidie gehad, maar rijdt al drie jaar schoner dan conventionele diesels. Bij 120.000 km moet er een nieuw roetfilter in. Ik zit nu bijna op 112.000 km.
Waarschijnlijk moet ik gewoon de volle mep betalen, maar dat vind ik niet eerlijk. Mensen die nu pas kiezen voor een roetfilter krijgen wel subsidie. Is dit een tussen-wal-en-schip-geval?

Het ministerie van VROM is verantwoordelijk voor de roetfiltersubsidieregelingen. Hun reactie: “Vervanging of reiniging van het roetfilter hoort tot het normale onderhoud. Een subsidie ligt daarom niet voor de hand.” Dan maar van vervanging afzien of vervangen door een nepfilter raadt VROM af: “Niet vervangen betekent dat het filter verstopt raakt, dat brengt de bedrijfszekerheid in gevaar. Vervangen door een ‘lege huls’ zou betekenen dat het voertuig niet meer van een goedgekeurd type is. Dat kan tot problemen leiden bij de APK. Er wordt gewerkt aan een meetmethode in de APK om kapotte of verwijderde filters te signaleren.”

Reactie Peugeot: “Die problemen verwachten we ook nu al. De oxidatiekatalysator en het roetfilter zijn tegen elkaar aangebouwd. Ontbreken ze dan ontstaat er niet alleen een probleem bij de roetmeting, maar ook met de CO- en HC-waarde”.

Dus inderdaad, jammer voor u. Subsidie zit er niet in en het ontduiken van de milieuregels is ook niet echt een aanrader. Natuurlijk bent u niet de enige die ongesubsidieerd schoon dieselt. Misschien is dat voor u een troost, voor de overheid zou het een waarschuwing moeten zijn. Bij een volgende gelegenheid zullen automobilisten uit zichzelf niet zo snel meer investeren in schone techniek: “Eerst even afwachten of de overheid gaat subsidiëren.”

Reageer op dit artikel