artikel

Betere prestaties door andere brandstof (2007-2)

Techniek

Betere prestaties door andere brandstof (2007-2)

Ik ben in het bezit van een Yamaha FZR600, bouwjaar 1992. Omdat ik nog geen twee jaar mijn motorrijbewijs heb, is mijn motor begrensd op een vermogen van 25 kW. Als ik mijn tank volgooi met Euro 95 rijd ik met 15 liter benzine 200 km. Met Superplus 98 in de tank kom ik 20 km verder. Ook loopt de motor mooier. Het verschil in topsnelheid bedraagt bijna 15 km/h! Hoe is het te verklaren dat de prestaties toenemen en het verbruik afneemt? En kan het kwaad een andere benzine te tanken dan voorgeschreven?

Om de met de laatste vraag te beginnen: u kunt benzine tanken met een Research Octane Number of Research Oktan Zahl (RON of ROZ) van 91 of hoger. In het algemeen levert een motor op benzine met een hoger octaangetal geen betere prestaties.

Moderne motoren met een anti-klopregeling worden echter nog wel eens op een hoog octaangetal geoptimaliseerd. Als er dan brandstof met een lager octaangetal wordt getankt, stelt de computer de ontsteking later om detoneren (pingelen of kloppen) te voorkomen. De prestaties nemen dan af en het verbruik toe.

U beschrijft precies hetzelfde fenomeen, maar de verklaring is niet zo eenvoudig, want er is geen klopsensor. Als wat u schrijft inderdaad klopt, blijft er niets anders over dan de wijze waarop de begrenzing van het vermogen tot stand is gebracht te verdenken.

Reageer op dit artikel