artikel

Bio-ethanol funest voor ‘gewone’ benzinemotor! (2007-1)

Techniek

Bio-ethanol funest voor ‘gewone’ benzinemotor! (2007-1)

Inmiddels is bio-ethanol (E85) op enkele tankstations verkrijgbaar. Deze bio-brandstof is bedoeld voor auto’s die door de autofabrikant geschikt zijn gemaakt voor het rijden op E85. Wat zijn de technische gevolgen als een ‘gewone’ benzine-auto per ongeluk met deze brandstof wordt volgegooid? Leidt dat mogelijk tot schade? Rijdt de auto er überhaupt wel op? Is het verstandig om de tank leeg te laten zuigen wanneer het verkeerd tanken tijdig wordt geconstateerd?
Dan nog een tweede vraag: ik heb begrepen dat de olieverversingstermijn van een FlexiFuel Volvo gehalveerd is ten opzichte van een standaard benzinemodel. Waarom is dat? Vervuilt de olie meer met het gebruik van bio-ethanol?

Ethanol of alcohol is een ontvetter van de eerste orde. Wie daar in een ‘gewone’ benzine-auto een tank van leeg rijdt, neemt grote risico’s met brandstofpomp en injectoren. Ook rubber brandstofleidingen, de kunststof benzinetank en de kleppen en klepzetels in uw benzine-auto hebben het niet erg op ethanol. Daarom ons advies: Neem geen risico, rijd geen meter meer en laat de tank leegzuigen!

Maar wat nu als u dit advies negeert. Zal de auto starten op E85? Waarschijnlijk wel, tenzij het erg koud is. Het motormanagement van een FlexiFuel-auto verhoogt de brandstofdruk als er E85 in de tank zit. Maar ook zonder deze aanpassing slaat de motor vermoedelijk wel aan. Mocht u de motor voluit willen belasten, met een pittige acceleratie of een zware aanhanger, dan zult u merken dat de capaciteit van het brandstofsysteem te kort schiet.

Verder zou u korte ritjes beslist moeten vermijden. De kans op olieverdunning is namelijk veel groter. Bovendien is ethanol veel corrosiever, zodat de olie sneller veroudert. Vandaar ook dat voor FlexiFuel-auto’s een gehalveerde verversingstermijn geldt.

Kortom, ons advies is geen meter meer rijden en leeg laten zuigen. Bent u echter in voor een experimentje, neemt u eventuele schade voor lief en negeert u dat advies, rijd dan een rustig rondje IJsselmeer, tank bij ieder station dat u tegenkomt benzine bij en houd uw ANWB-lidmaatschapspasje bij de hand.

Reageer op dit artikel