artikel

Levensduur van winterbanden (2006-11)

Techniek

Levensduur van winterbanden (2006-11)

Hoe staat het met de levensduur van winterbanden? Ik heb vernomen dat winterbanden al na drie winters vervangen moeten worden. Klopt dat?

De meeste winterbanden hebben affabriek ongeveer één tot twee millimeter meer profiel dan zomerbanden. Dat is ook nodig, omdat een winterband met minder dan ongeveer 4 mm profiel al geen winterband meer is.

De ervaring van bandenleveranciers heeft inmiddels uitgewezen dat een goede set winterbanden, alleen tijdens het koude seizoen gebruikt (eind september/begin oktober tot omstreeks maart van het volgende jaar) en met de juiste bandendruk bereden (ten minste elke veertien dagen gecontroleerd) over het algemeen drie koude seizoenen meegaat.

Het is dan ‘gewoonte’ om de banden na die drie koude seizoenen te laten zitten en ‘op te rijden’ in de daarop volgende maanden. Is de profieldiepte zo ver afgenomen dat de kritische grens van 1,6 mm is bereikt, dan zullen de zomerbanden gemonteerd moeten worden. Anders dus oprijden en bijtijds nieuwe winterbanden aanschaffen. Maak er overigens geen gewoonte van om ook na het koude seizoen met de winterbanden door te rijden, want ze slijten bij hogere temperaturen beslist harder dan zomerbanden door het zachtere rubbermengsel.

Voor winterbanden kan overigens een afwijkende bandendruk worden aanbevolen die per merk en type winterband kan verschillen.

Reageer op dit artikel