artikel

Veroudering benzine tegengaan (2006-10)

Techniek

Veroudering benzine tegengaan (2006-10)

Bij auto’s die langdurig stil staan kristalliseert de benzine in de leidingen en gaan de benzinepompen stuk. Kent u een oplossing voor dit probleem? Hoe voorkomen we schade door het verouderen van de benzine?

Wij hebben het probleem voorgelegd aan Peter de Leeuw van Forté, een specialist in inwendige reiniging van motoren. Hij zegt er het volgende over:

“Benzine is onderhevig aan veroudering, onder andere door oxidatie met lucht. Hierbij wordt de zuurgraad van benzine verhoogd, wat tot corrosie van metalen delen kan leiden. Door de verzuring treden teer, vernis en hars uit de benzine, wat lakafzettingen geeft in tank, tankelement, brandstofpomp, vlotterkamers van carburateurs, sproeiers, vlotternaalden, benzinekranen enz. In geval van injectiemotoren vervuilen de injectornaalden wat voor slechte sproeibeelden zorgt. Dit verstoort de mengselbereiding. Bij K-Jetronic systemen vervuilen tevens de brandstofverdelers waardoor de druk per injectorleiding afwijkt. Brandstoftanks van oldtimers zijn vaak voorzien van beluchting, zodat in de zomer de lichte fracties van de benzine verdwijnen waardoor de benzinekwaliteit snel vermindert. Startproblemen zijn hier het gevolg van omdat de lichte fracties noodzakelijk zijn om een motor gemakkelijk te kunnen starten.

Om de veroudering van benzine tegen te gaan en de opslagbestendigheid van de benzine te verhogen is toevoeging van Forté Gas Treatment aan te bevelen. Om het zuur te neutraliseren en lakafzettingen op te lossen en te voorkomen kan Forté Fuel System Cleaner worden toegevoegd.

Voor het stallen van de oldtimer moeten de beide reinigers aan zo vers mogelijke benzine worden toegevoegd waarna de tank maximaal afgevuld wordt. De veroudering en vervuiling zullen dan tot een absoluut minimum worden beperkt. Bij stalling langer dan een jaar moeten ieder jaar de benzine en de reinigers vervangen worden om de beste bescherming tegen veroudering en vervuiling te waarborgen.”

Reageer op dit artikel