artikel

Waarom geen airco bij koud weer?

Techniek

Volgens de meeste instructieboekjes wordt geadviseerd om de airco bij temperaturen beneden de 4°C niet te gebruiken. Wat is daarvan de reden? Want juist direct na de koude start, bij lage temperaturen, kan de airco zijn nut bewijzen door met de enigszins verwarmde droge lucht de ramen aan de binnenzijde wasemvrij te houden.

-update: 5-4-2019-

Inderdaad een functionele ‘tekortkoming’ van het huidige aircosysteem. Bij lage buitentemperaturen kun je de installatie niet gebruiken om droge lucht in het interieur te blazen. Dat heeft alles te maken met de beveiligingen in het aircosysteem.

In de kringloop van het koudemiddel zijn een hoge- en een lage druk schakelaar opgenomen. Het gaat in dit geval om de lage druk schakelaar die door de lage druk in het systeem de compressor uitschakelt. Temperatuur en druk zijn aan elkaar gekoppeld. Bij een lage buitentemperatuur raakt de druk onder een ingestelde waarde en schakelt het systeem zichzelf uit.

Nu kun je zeggen: “schakel deze veiligheid maar uit”, maar die lage druk kan ook nog een andere oorzaak hebben: te weinig koudemiddel in het systeem. Zou de installatie onder die omstandigheid niet automatisch uitschakelen, dan leidt dit op termijn tot kostbare compressorschade.

Het uitschakelen van de installatie bij lage temperaturen gebeurt automatisch. Het per ongeluk inschakelen bij lage buitentemperaturen kan dus geen kwaad, er gebeurt alleen niets. Zodra de installatiedruk weer boven de kritische (lage) waarde komt wordt de installatie weer operationeel, ook dit gebeurt automatisch.

 

 

Reageer op dit artikel