artikel

Hoe voorkom je lekkage van het aircosysteem?

Techniek

Aircovraag: Kun je mij vertellen hoe lang ik de airco van mijn Volkswagen Polo moet laten draaien om te voorkomen dat de installatie gaat lekken als gevolg van uitgedroogde afdichtingen? Het probleem is namelijk dat ik de airco tijdig wil afzetten zodat het condenswater weer opgedroogd is als ik de auto parkeer. Dit voorkomt schimmelvorming.

Hoe voorkom je lekkage van het aircosysteem?

Een airco-installatie moet je regelmatig aanzetten om het koudemiddel inclusief de compressorolie door het systeem te laten circuleren. Het gaat hierbij om de afdichting van de compressor-as. Deze bestaat uit twee afzonderlijke afdichtingen: in het huis van de compressor een stalen ring en op de as een veerbelaste koolstof ring.

Eerstgenoemde staat stil, de tweede draait. Tussen deze twee moet zich een oliefilmpje bevinden om 100% af te dichten.

Ontsnappingspoging

Als gevolg van de druk van het koudemiddel wil dit filmpje wel eens weggedrukt worden waardoor er koudemiddel kan ontsnappen. Door de installatie regelmatig te laten draaien wordt het oliefilmpje weer hersteld. Daarnaast voorkomt het regelmatig draaien bezinkselvorming van vuil- en slijtagedeeltjes in de compressor.

Maar je vraagt ons hoe lang de installatie moet draaien om bovenstaande problemen te voorkomen. De specialisten geven als richtlijn 5 tot 10 minuten, eens in de twee weken. Even nog naar de laatste opmerking in je vraag.

Schoonhouden

Schimmelvorming kan deels voorkomen worden door consequent airco-gebruik, maar dat zal in de praktijk niet altijd het antwoord zijn. Schoon houden van de verdamper en condensafvoer spreken voor zich, vaak ontkomt men er niet aan om de verdamper in te spuiten met een reinigingsmiddel.

Reageer op dit artikel