artikel

Hoe hoog is het meerverbruik met airconditioning?

Techniek Premium

Het valt me vooral bij licht gemotoriseerde auto’s op dat de auto-airconditioning veel vermogen vraagt. Dat moet ongetwijfeld invloed hebben op het brandstofverbruik. Weet u wat het meerverbruik van de airco precies is?

Vooral het aandrijven van de aircocompressor kost vermogen. Daarbij komt het benodigde elektrische vermogen van het aircosysteem en het hogere voertuiggewicht als gevolg van de aircocomponenten. Het meerverbruik hangt van vele factoren af, zoals de buitentemperatuur, ingestelde interieurtemperatuur, het ingestraalde zonlicht en de rijsnelheid.

Aircofabrikant Behr heeft diverse metingen uitgevoerd om het verhoogde brandstofverbruik in kaart te brengen. Men komt op een gemiddeld ‘airco-jaarverbruik’ van 0,62 liter per 100 km. Bij een brandstofverbruik van 8 tot 12 liter per 100 km bedraagt het aandeel van de airconditioning dus 5 tot 8 procent. Dat is een jaargemiddelde, wat betekent dat het meerverbruik tijdens warme zomerdagen hoger kan zijn.

Zeker zo interessant is het verbruik per uur. Stel dat de auto in de file belandt en in één uur tijd slechts 5 km aflegt bij een buitentemperatuur van 25 graden, dan verbruikt alleen de compressor-aandrijving al 0,34 liter per uur. Dat komt in dit geval dus neer op 7 liter per 100 km. Is de weg weer vrij en rijdt de auto constant 120 km/h, dan neemt het aircoverbruik per uur met 0,37 liter slechts weinig toe maar neemt het verbruik per 100 km af tot 0,31 liter per 100 km.

Interessante cijfers, die in ieder geval duidelijk maken dat de airconditioning bepaald niet gratis zijn koelende taak verricht. Gebruik de airco daarom alleen wanneer die echt nodig is. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee!

a

Meer over aircoservice

Wat doen je collega’s allemaal bij een aircoservice?

Een heel belangrijke vraag als het gaat over aircoservice: “Waar investeren we in?” En verdienen we dat terug? Bijvoorbeeld door extra vervolgwerk.

Meer weten over aircodiagnose? Lees dan het artikel “Warm lopen voor aircodiagnose”

Hoe zit het met de koudemiddelprijzen en moet ik nu wel of niet investeren in een R1234yf aircoservice apparaat? Je leest het in ons digitaal magazine “Aircoservice voor het autobedrijf”.

Reageer op dit artikel