artikel

Filter/droger vervangen na reparatie?

Techniek

Moet het filter van de airco vernieuwd worden als het systeem kortstondig met de buitenlucht in aanraking komt (bijvoorbeeld bij het vernieuwen van het front van een VW Golf III of de slotplaat bij een Opel Omega)? Bij deze reparaties wordt het systeem ontkoppeld en afgeplugd. Welke criteria bepalen het al of niet vernieuwen van het filter?

Vocht is een vijand van elk hydraulisch systeem. Daarom zijn er in een aircosysteem korrels opgenomen die het vocht dat in het koelmiddel zit opnemen. Deze absorptiekorrels zitten in een filterhuis, vandaar de naam filter/droger.

Als er aircoleidingen worden losgenomen, moet het systeem drukloos zijn. Als deze leidingen onmiddellijk goed worden afgesloten, is de kans op vocht en vuil klein.

Afhankelijk van de leeftijd van het systeem kan het raadzaam zijn om de filter/droger te vervangen nu het systeem drukloos is. Als er immers later alsnog een vochtprobleem blijkt te zijn, moet het systeem weer drukloos worden gemaakt, worden gevuld en daarna weer op druk gebracht.

Het spreekt voor zich dat de filter/droger moet worden vervangen als er slijtagedeeltjes (bijvoorbeeld door een defecte pomp) in het systeem zijn gekomen.

Reageer op dit artikel