artikel

Brandstofverbruik vaak minder gunstig (2006-7/8)

Techniek

Brandstofverbruik vaak minder gunstig (2006-7/8)

Als ik het door de autofabrikant opgegeven brandstofverbruik bekijk, bekruipt me een onaangenaam gevoel. Het verschil tussen de verbruikscijfers die genoemd worden en die welke de klanten werkelijk halen, wordt steeds groter. Hoe maak ik iemand duidelijk dat de opgegeven waarden niet of zelden worden gehaald? Anders gezegd: waar komen zulke gunstige cijfers vandaan?

De verbruikscijfers komen tot stand tijdens een nagebootste stad-, buitenweg- en snelwegrit. Dat de rijomstandigheden in de dagelijkse praktijk zelden of nooit gelijk zijn aan die van de rijcyclus zal duidelijk zijn.

Tweede punt is dat bij de officiële rijcyclus de auto start met een temperatuur van 20°C. Het verbruik gaat met sprongen omhoog naarmate de temperatuur daalt.

Derde punt is dat er bij de rijcyclus nagenoeg geen apparatuur is ingeschakeld. Dus geen airco, geen elektrische verwarming en in veel gevallen geen stuurbekrachtiging, want die wordt in de rechtuitstand uitgeschakeld als er een elektromotor wordt gebruikt. Vierde punt is het niet aanwezig zijn van hellingen. Er wordt bovendien slechts heel even 120 km/uur gereden terwijl dat een gangbare snelheid is zodra de weg vrij is.

Je kunt zeggen dat het praktijkverbruik steeds verder afwijkt van het opgegeven verbruik naarmate de auto’s meer en meer geoptimaliseerd worden voor de rijcyclus. De invloed van de airco of het aantal personen in de auto op het verbruik neemt toe naarmate het rijcyclusverbruik afneemt. De grootste invloed heeft echter de rechtervoet, want hoe meer er met het gaspedaal gespeeld wordt, des te hoger het verbruik.

Daarom luidt het advies: rijd zelf met elk nieuw model om het werkelijke verbruik te bepalen. Ga daarbij niet af op de gegevens van de boordcomputer, maar bepaal het verbruik op de ouderwetse manier. Het is toch veel beter tegen een geïnteresseerde koper te zeggen dat het verbruik ergens tussen 1 liter op 16 km en 1 liter op 18 km zal liggen dan met 1 op 22 aan te komen? Nu worden mensen getallen voorgeschoteld die ze nooit zullen halen. En leg dat na de koop maar eens uit.

Reageer op dit artikel