artikel

Besmettingsgevaar door legionella bacterie in airco?

Techniek

Is het mogelijk besmet te raken met de legionella bacterie via de airco? Deze ruikt nogal muf als de installatie enkele dagen uit heeft gestaan.

Besmettingsgevaar door legionella bacterie in airco?
Help, de airco ruikt muf. Hoe help je de klant? En wat adviseer je hem aan preventief onderhoud?

Eerst even iets over deze bacterie zelf die een op longontsteking lijkende infectieziekte veroorzaakt. Deze bacteriën gedijen het beste in water met een temperatuur tussen 20 en 50 °C. Boven de 60 °C gaan ze dood. In stilstaand water groeien de bacteriën sneller dan in stromend water.

De bacterie verspreidt zich via verneveling bijvoorbeeld in douches en bubbelbaden. Besmetting kan alleen komen via de longen, dus door het inademen van de kleine waterdruppeltjes. Het drinken van water kan geen besmetting opleveren.

Schimmels

Navraag bij één van de waterlaboratoria leverde het volgende op: de nare lucht van de airco wordt voornamelijk door schimmels veroorzaakt. De legionella bacterie zit niet in de lucht die via de aircoverdamper in het interieur terechtkomt. Dat is bovendien droge lucht omdat het vocht op de verdamper condenseert.

Al met al is het onwaarschijnlijk dat er via de nare lucht legionella bacteriën in het interieur terechtkomen. Aan deze geruststellende woorden kan worden toegevoegd dat airco-installaties al een halve eeuw worden toegepast en geen aanleiding hebben gegeven tot besmetting met dit soort gevaarlijke bacteriën.

De nare lucht is te vermijden door de verdamper met een daartoe geschikt middel te ontsmetten.

Reageer op dit artikel