artikel

Afpersen airco: met welke druk?

Techniek

Kun je mij vertellen met hoeveel bar je een airco-installatie moet afpersen? Hiervoor staat wel het een en ander omschreven in de regeling lekdichtheidsvoorschriften koelinstallaties 1997, maar in de praktijk worden er nogal eens verschillende waarden gehanteerd, sommige persen zelfs met 20 bar af.

Afpersen airco: met welke druk?
Onmisbaar gereedschap om lekkages op te sporen: een bril en UV-lamp. De foto is van Melvin Spaan van Autobedrijf Flik.

Ons advies luidt om uit te gaan van een werkdruk van 10 bar. Voor sommige tests mag je daar 30% overheen gaan waarmee je dus uitkomt op 13 bar. Afpersen met 20 bar of meer moet u absoluut voorkomen.

Lektester

Er zijn verdampers, met name de platenverdamper, waarvan bekend is dat ze deformeren bij 25/26 bar, 20 bar is dan ook niet bevorderlijk voor dergelijke onderdelen. Je moet je echter altijd wel realiseren dat een stationaire drukproef met stikstof geen 100% waarborg is dat de installatie werkelijk dicht is. De stikstofmoleculen zijn immers groter dan die van het koudemiddel en de ‘afdichtcondities’ zijn anders dan in bedrijf. Vandaar dat u de installatie in die hoedanigheid moet controleren met een (gevoelige) lektester.

Preventief vullen

Aangezien het lekzoeken een vervelende en tijdrovende klus kan zijn, is het handig om een installatie preventief te vullen met een fluorescerende vloeistof. Een lek is dan na een paar dagen in-bedrijf eenvoudig te traceren met een UV-lamp. Informeer echter altijd eerst of de installatie geschikt is voor een dergelijke vloeistof, sommige compressoren raken namelijk beschadigd indien ze in contact komen met zo’n vloeistof.

Reageer op dit artikel