artikel

Mistachterlicht op aanhangers (2005-7/8)

Techniek

Aanhangwagens en caravans moeten sinds begin dit jaar zijn uitgerust met een mistachterlicht. Deze moet aangestuurd worden via pin 2 in de zeven- of dertienpolige stekkerdoos van het trekkende voertuig. Nu zijn er nog tal van auto’s in gebruik die niet zijn uitgerust met een mistachterlicht. Hoe gaat de politie hiermee om?

Volgens de regelgeving moet de verlichting van zowel het trekkend- als het getrokken voertuig werken. Dus als een caravan of aanhanger met een mistachterlicht is uitgevoerd moet deze ook kunnen branden. Het zelfde geldt voor het trekkende voertuig. Maar indien deze legitiem volgens de regelgeving nog niet is uitgerust met een mistachterlicht hoeft het mistachterlicht op de aanhanger niet ingeschakeld te kunnen worden, het trekkend voertuig is dus leidend. In een dergelijk geval krijgt de bestuurder geen bon indien het mistachterlicht niet functioneert.

Reageer op dit artikel