artikel

Geen trekhaak op Prius? (2005-06)

Techniek

Ik begreep dat de Toyota Prius hybride niet van een trekhaak mag of kan worden voorzien. Weet u wat hier de reden van is? Mag je onder een hybride-auto nooit een trekhaak monteren?

Navraag bij Toyota leerde dat het gekozen hybridesysteem hier de oorzaak van is. Bij lage snelheden zorgt vooral de elektromotor voor de aandrijving en bij hoge snelheden juist de 1.5 liter benzinemotor. Het trekken van een caravan vereist hogere snelheden/toerentallen, waarbij dus vooral de benzinemotor wordt aangesproken. Deze relatief klein gedimensioneerde motor levert onvoldoende trekkracht om een aanhanger/caravan te trekken welke in het D-segment gebruikelijk is. Overigens is montage van een fietsdrager wél mogelijk.

Het is dus niet zo dat hybride-auto’s per definitie ongeschikt zijn voor het trekken van een caravan. De Lexus RX met hybride aandrijving kan bijvoorbeeld wél een caravan of flinke aanhanger trekken.

Reageer op dit artikel