artikel

Hoe werkt balanceerpoeder? (2005-03)

Techniek

Wij hebben drie Nissan King Cab’s in gebruik met B.F. Goodrich all-terrain banden van het type T/A 31×10,5 R15. De banden zijn al diverse keren uitgebalanceerd, maar na enige tijd is het weer mis. De bandenleverancier heeft ons aanbevolen balanspoeder in de band te doen, een product van Tip Top. Dit advies hebben we opgevolgd, maar we zijn niet tevreden over het resultaat. Voor deze bandenmaat moest er 100 gram poeder in de band. Kunt u uitleggen hoe dit op zilverzand gelijkende poeder precies werkt? Moet dit inderdaad het ‘ei van Columbus’ zijn?

Wij legden uw vraag voor aan balanceerspecialist Rob Viset van Explora. Hier zijn antwoord: “Balanceerpoeder wordt gebruikt in plaats van of als toevoeging na het balanceren.

Balanceerpoeder is een middel dat in de band steeds actief de onbalanskrachten opzoekt en daar weerstand aan biedt. Hierdoor ontstaat een balancering die de gehele levensduur van de band functioneert. Dit in tegenstelling tot balanceren op een balanceermachine. Eenmalig is de balancering goed, maar door slijtage van de band en andere belastingcondities veranderen de onbalanskrachten en is van een optimale balancering geen sprake meer.

Balanceerpoeder is een duurzame en goede oplossing die echter niet in alle gevallen functioneert. Balanceerpoeder kan geen problemen aan het onderstel oplossen. Ook wordt ‘balanceerpoeder’ in diverse kwaliteiten aangeboden. Balanceerpoeder van Equal bijvoorbeeld bestaat uit polymeren (kunststof). De vorm is rond en niet schadelijk voor de binnenzijde van de band. Ook zijn er merken die met een samenstelling van klei en zand werken. Dit ‘poeder’ is scherper van structuur en kan de binnenzijde van de band beschadigen. Ook is het oppassen geblazen met de vulhoeveelheid. Voor dezelfde band adviseert het ene merk 340 gram, het andere wel 600 gram.

Belangrijk is ook dat de lucht waarmee het poeder wordt toegevoegd absoluut vochtvrij is om samenklonteren te voorkomen (bij zandgebaseerde producten).

Balanceerpoeder werkt als volgt: het zeer fijne poeder verdeelt zich bij het rijden niet egaal over de bandomtrek, maar blijft voor een deel onderin de band liggen en functioneert daar als een soort opvangkussen voor vervormingen en schokken. Het poeder absorbeert of vermindert de energie van een impact of onbalans.

Balanceerpoeder is geen wondermiddel. Over het algemeen werkt het goed, in een aantal gevallen zelfs beter dan gewoon balanceren. Soms kan een combinatie van balanceren en poeder leiden tot een optimaal resultaat. Maar gebruik het niet bij banden met een gel of vulring aan de binnenzijde.

Reageer op dit artikel