artikel

Elektrische aansluitingen trekhaakdoos (2005-02)

Techniek

In het aansluitschema van de 13-polige trekhaakdoos wordt over drie massaverbindingen gesproken. In een montagehandleiding van Hella worden volgens de DIN-norm 72570 klem 11 en 12 als reserve aangegeven. Sinds wanneer is deze DIN-norm veranderd en wat moet ik me voorstellen bij het signaal aanhangwagenherkenning?

De DIN-norm 72570 geldt voor bedrijfswagen aansluitingen. Een 13-polige verbinding tussen een personenauto en aanhanger voor 12 volt gebruik kan volgens het West-systeem en volgens een DIN/ISO 11446-aansluiting gebeuren. In deze laatste norm wordt pin 3 voor de ‘algemene’ massa gebruikt, pin 11 als massa voor pin 10 (geschakelde +15 draad), pin 13 als massa voor pin 9 (constante +30 draad) en pin 12 is bestemd als aansluiting voor aanhangwagenherkenning. Laatstgenoemde pin kán gebruikt worden en moet dan verbonden worden met pin 3. In 2004 is de DIN/ISO 11446-norm aangepast voor wat betreft pin 12 naar: gereserveerd voor nader te bepalen functie.

Aanhangwagenherkenning betekent dat deze aansluiting gebruikt kan worden om de elektronica van de trekhaakkabelset door te geven of er wél of géén aanhanger is aangekoppeld.

Reageer op dit artikel