artikel

Lekkende airco (2004-11)

Techniek

Onlangs heb ik bij mijn auto de tweejaarlijkse onderhoudsbeurt van de airco-installatie laten uitvoeren. Tot mijn grote schrik was er zo’n 60 tot 70% van het koudemiddel verdwenen, de hoeveelheid zat nog net onder de uitschakeldruk van de installatie. Er was, na onderzoek, geen sprake van lekkage. De monteur schrijft het verlies toe aan het regelmatig in- en uitschakelen van de airco, dit in tegenstelling tot hetgeen wordt aangeraden om juist lekkages te voorkomen. Klopt de analyse van de monteur?

Bij een vulling van 30 tot 40% van de totale koudemiddelvulling zal uw installatie niet meer naar behoren hebben gekoeld, u heeft dit dus kunnen merken aan de capaciteit. Het feit dat de monteur geen lekkage heeft kunnen ontdekken, betekent in de praktijk nog niet dat de installatie daadwerkelijk dicht is; zelfs indien de installatie voldoet aan de afpers- en vacumeereisen van de STEK.

Uw installatie heeft waarschijnlijk een kleine lekkage, welke lange tijd geen problemen opleverde voor het functioneren. Een dergelijk lek is zeer moeilijk te detecteren, alleen met een hele goede lekdetector of het toevoegen van een UV-additief is dit op te sporen.

De opmerking van de monteur dat de lekkage wordt veroorzaakt door het regelmatig in- en uitschakelen van de installatie onderschrijven wij niet. Juist een regelmatig gebruik houdt de (as)afdichtingen door een goede smering soepel waardoor deze beter afdichten. Overigens raden wij aan om niet al te lang met een lek door te blijven rijden om gevolgschades aan de compressor te voorkomen.

Ook gebeurt het in de praktijk wel dat de airco-installatie af-fabriek niet correct is gevuld, dat zou in uw geval veel kunnen verklaren.

Reageer op dit artikel