artikel

Warme contactsleutel (2003-10)

Techniek

Het is mij opgevallen dat de contactsleutel van mijn auto behoorlijk warm wordt. Na een lange rit is het metaal zelfs heet. Dat vind ik vreemd, want bij mijn vorige auto van hetzelfde merk, Honda Jazz, was dat niet zo. Heeft de automaat hier iets mee te maken, dat is namelijk het enige verschil tussen de auto’s.

De Honda-importeur heeft het raadsel van de hete contactsleutel opgelost. In auto’s met een automatische versnellingsbak zit de sleutel vergrendeld in het contact, tenzij de keuzehendel in de parkeerstand (P) staat. Dit veiligheidsaspect wordt gerealiseerd met een solenoïde in het slot. Als het contact ‘aan’ staat, vloeit er stroom door de solenoïde, waardoor warmte wordt gegenereerd.

Volgens Honda kan de sleutel niet zo heet worden dat gevaar voor verbranding bestaat. Evenmin kan er door deze hitte schade aan het contactslot ontstaan.

Reageer op dit artikel