artikel

Monteren van bougies met afdichtring (2003-10)

Techniek

De pakkingring van de bougie moet onder andere uitzettingen van het isolatiemateriaal opvangen (behalve als de ‘schouder’ boven het schroefdraad conisch is uitgevoerd). Tevens fungeert deze ring als afstandsring. Dit zorgt volgens mij voor een goede positionering van de bougie-elektroden in de cilinder.
Zou men bij montage deze ring tegen de voorschriften in niet gebruiken dan kan ik me voorstellen dat de elektroden te ver in de cilinder steken. Ook komt het voor dat de bougies na controle voor de tweede keer worden vastgezet met het voorgeschreven moment. Doordat de pakkingring nu opnieuw wordt gedeformeerd komt de elektrode dieper in de cilinder te liggen. Wat is dan de invloed op de verbranding?

Bougies behoren met een momentsleutel te worden vastgezet of beter nog door middel van hoekverdraaiing. Tijdens het vastzetten wordt het koppel overgebracht op de afdichtring en de schroefdraad.

Het zal u zijn opgevallen dat de moderne afdichtring niet zonder beschadiging verwijderd kan worden. Dat betekent dat zowel de bougie- als de motorfabrikanten weten dat de afdichtring hergebruikt wordt. Daar is bij het ontwerp van de motor rekening mee gehouden. Bij de eerste montage van een bougie wordt de afdichtring behoorlijk plastisch vervormd.

Bosch zegt hierover: ‘draai een nieuwe bougie na de eerste weerstand die te voelen is, circa 90° verder. Reeds gebruikte bougies moeten echter slechts 30° verder worden gedraaid’. Bij de tweede keer wordt de bougiering alleen nog elastisch vervormd. Dat betekent dat de elektroden op vrijwel dezelfde diepte in de verbrandingskamer komen te zitten.

Kort samengevat komt het dus hierop neer dat de stand van de gebruikte bougie en die van een nieuwe vrijwel gelijk zijn, omdat een nieuwe afdichtring meer plastisch wordt vervormt tijdens het samendrukken dan een oude afdichtring.

Overigens is de constructie en daarmee de elasticiteit van de afdichtring zodanig dat de afdichtende werking ook na meerdere malen losdraaien en vastzetten behouden blijft.

Als om welke reden dan ook de bougiering niet wordt gemonteerd, zullen de elektroden dieper in de verbrandingskamer steken. Dat heeft tot gevolg dat de temperatuur van de elektroden toeneemt met alle kans op voortijdige ontsteking en het bijbehorende gat in de zuiger.

Reageer op dit artikel