artikel

Betrouwbaar accu’s testen (2003-05)

Techniek

In ‘CCA zegt niets zonder norm, betrouwbaar accu’s testen’ gaf u een interessante verhandeling over het preventief accu’s testen met de Midtronics Battery Analyzer. U stelde terecht dat het lastig is om accu’s te testen waarop een aanduiding van de gehanteerde norm of de CCA-waarde ontbreekt. Een exacte meting is dan eigenlijk niet mogelijk.

Graag geven we nog een praktische aanvulling. Als een accu geen label meer heeft, dan is het enige handvat dat overblijft de toepassing. De accu is of al in een auto gemonteerd, of er is bekend in welke auto die geïnstalleerd gaat of kan worden. In zo’n geval biedt de accucatalogus uitkomst. Bij het betreffende autotype zoekt men de accureferentie op en in diezelfde catalogus kan men dan de nominale koudstartstroom in Ampère vinden met de daarbij horende norm. Het instellen van de tester is daarmee een eenvoudige zaak.

Reageer op dit artikel