artikel

Hardnekkig trillende remmen (2003-04)

Techniek

Trillende remmen worden meestal veroorzaakt door kromme remschijven. Toch kan trillen hardnekkig blijven bestaan ondanks het vervangen en afdraaien van de schijven. Wat is er dan wel aan de hand?

Onder trillende remmen worden de volgende verschijnselen verstaan: stuurbewegingen, rempedaalbewegingen en rommelende geluiden tijdens het remmen. In de Duitse vakliteratuur spreekt men van ‘rubbeln’.

Soms gebeurt het na zeer krachtig remmen dat de schijven kromtrekken, dan weer gebeurt het als de auto met hete remschijven langere tijd met de voetrem wordt vastgehouden. Ook kunnen de remblokken voor problemen zorgen als er materiaal ongelijkmatig op de remschijf wordt overgedragen. Uiteraard kan ook de remschijf zelf voor problemen zorgen, zeker als er ongewoon veel van gevraagd wordt. Een ongelijkmatige slijtage als gevolg van hardheidsverschillen kan ook trillen tot gevolg hebben. De schijf is dan niet krom, maar varieert in dikte.

Het kan zelfs gebeuren dat er iets mis is met de wiellagers. Met een meetklok is vast te stellen of de schijf zelf of de wielnaaf slingert. Meet ook de dikte van de schijf om na te gaan of die overal gelijk is.

Het trillen wordt soms versterkt door de rubbers van de wieldraagarmen. Let dus op de juiste voorspanning en op de wielstanden als er met de remmen zelf (vrijwel) niets mis is en het trillen toch optreedt.

Een ongewone oorzaak voor het trillen kan liggen aan de remklauwen. Om precies te zijn: aan de vrije slag van de remzuigers. Een expert van ATE geeft op dat een remschijf maximaal 0,08 mm mag slingeren en dat de remzuigers elk 0,1 mm vrije slag behoren te hebben.

Als de vrije slag van de remzuigers te gering is, zal er op het punt met de grootste slingering van de remschijf aanlopen plaatsvinden. Dat punt van de remschijf wordt dus heter met als gevolg: nog meer kromtrekken. Het vastzitten van de remzuigers kan komen door een verkeerde O-ring montage, vreet- of corrosieplekken, onjuiste passing en vuil.

Ga systematisch te werk bij het zoeken naar de oorzaak van het trillen en gun uzelf de tijd om nauwk

Reageer op dit artikel