artikel

Pas op met loskoppelen accu (2003-01)

Techniek

Is het verantwoord om de accupool los te nemen om bij motorstoringen de elektronica te ‘resetten’? Tot mijn verbazing was dat het eerste wat de monteur deed toen bij mijn vrijwel nieuwe auto het katalysatorlampje aan ging na het koud starten.

Helaas, het komt nog steeds voor dat accupolen worden losgenomen zelfs bij moderne auto’s met een OBD-systeem. Dat moet je als het even kan nooit doen. Als de spanning van het boordnet wordt afgenomen, is alle informatie over de storing gewist. Het is juist zo makkelijk om bij een Euro 3 of 4 auto, dus van na 2000, eerst gebruik te maken van het diagnosesysteem in de auto. Zelfs als de accu moet worden vervangen, is het raadzaam het boordnet met een speciale lader onder spanning te houden tijdens het verwisselen.

Los van dit alles worden tal van zaken die voor de gebruiker belangrijk zijn ook gewist als de accupool wordt losgenomen. Het minst belangrijk is het klokje, maar er kan veel elektronica ontregeld worden.

Resetten moet gebeuren nadat alle gegevens uit het geheugen zijn opgeslagen en verloopt via de tester. Alleen die computer wordt dan ‘gereset’ waarin zich de storing heeft voorgedaan.

Reageer op dit artikel