artikel

Toerenteller en de automaat (2002-11)

Techniek

Mijn Fiat Punto Selecta met CVT-automaat heeft een toerenteller. Mijn vraag is: wat is het nut van deze toerenteller, want ik heb toch geen invloed op het toerental van de motor, zoals bij een handgeschakelde transmissie. De CVT schakelt immers automatisch naar het juiste toerental van de motor.

Het al dan niet plaatsen van een toerenteller in een auto met automaat is ook voor de autofabrikanten een vraag. Vaak is het instrumentenpaneel hetzelfde voor alle modellen want dat is goedkoop.

Technisch gezien heeft een toerenteller tot taak de bestuurder bij een aantal taken te helpen. Bij het wegrijden, vooral op hellingen, geeft de toerenteller aan of de koppeling goed bediend wordt. Een te hoog toerental veroorzaakt een verbrande koppeling, bij een te laag toerental slaat de motor af. Een toerenteller helpt ook bij het opschakelen, want het is duidelijk te zien of de motor niet te veel toeren maakt. Bij het terugschakelen ligt de zaak minder eenvoudig omdat het niet bekend is welk toerental de motor gaat draaien in de lagere versnelling. In ieder geval kan een toerenteller helpen om zwoegen bij een te laag toerental te voorkomen.

In veel moderne auto’s is een toerenteller een nostalgisch apparaat dat hoort bij de oude tijd toen het schakelen nog een moeilijke klus was. Veel berijders kijken niet eens op de toerenteller omdat ze niet weten waar de meter voor dient.

Als er een automaat achter de motor zit, heeft een toerenteller geen echte functie meer. Zowel het wegrijden als het schakelen gebeuren automatisch. Alleen als de automaat handmatig geschakeld kan worden, zal de technisch aangelegde bestuurder nut hebben van een toerenteller. Vooral in heuvel- of bergachtig gebied kan de motor dan in een gunstig werkgebied worden gehouden.

Voor de technicus is het interessant te zien hoe de meertrapsautomaat of de CVT eigenlijk werkt. Vaak draait de motor met veel lagere toerentallen dan je bij een handgeschakelde bak bent gewend. Wat dacht u van de reactie van de Formule 1-rijders die voor het eerst met een CVT het circuit rondgingen?

Reageer op dit artikel