artikel

Gebruik de juiste tester! Meten aan CAN-bus (2002-09)

Techniek

Het is algemeen bekend dat je met een proeflampje voorzichtig te werk moet gaan in de auto-elektronica. De stroom die er dan loopt kan gevaarlijk zijn voor sommige elektronische systemen in de auto. Het is veiliger een LED-tester te gebruiken. Kan dit ook bij CAN-bus systemen, of loopt men dan toch de kans dat regeleenheden beschadigd raken?

We vroegen het elektronica-specialist J.W.P. Schilder van GMTO Opleidingen. Hij zegt er het volgende over:

“De vraag is eigenlijk, wat kan de interface tussen de CAN-controller en de CAN-bus hebben op zijn CANH en CANL input/output aansluitingen vóórdat hij stuk gaat? Wanneer we de veel gebruikte Philips CAN-controller interface PCA82C250 bekijken, dan blijkt volgens de datasheet dat de stroom in de CANH en CANL aansluitingen maximaal 100 mA mag bedragen. De maximale stroom wordt echter ook begrensd door de interface zelf. Daarmee zijn de input/output aansluitingen dus beschermd tegen sluiting naar de accu-min en naar de accu-plus.

Kan het dus kwaad om met een LED-tester controles uit te voeren op een CAN-bus? Een gemiddelde LED-tester neemt een stroom op van ongeveer 20 mA bij 12 volt, deze stroom kan een CAN-controller interface hebben en zal dus niet stuk gaan.

De volgende vraag is, wat gebeurt er met de datastroom op de CAN-bus wanneer er bijvoorbeeld sluiting naar massa gemaakt wordt op een van de twee CAN-bus leidingen. Er is op dat moment geen datastroom meer mogelijk tussen de aangesloten modulen, die zullen dan ook niet meer werken omdat ze geen informatie krijgen over wat ze moeten gaan uitvoeren.

Dit kan ook gebeuren met een LED-tester aangesloten op een van de CAN-bus leidingen. Hoe klein de stroom van een LED-tester ook is, hij beïnvloedt wel de CAN-bus datastroom en in sommige gevallen zal er dan ook geen data-uitwisseling meer plaats kunnen vinden.

Conclusie: een LED-tester zal over het algemeen een CAN-bus interface niet stuk maken. Het is echter beter eventuele controlemetingen aan een CAN-bus uit te voeren met een hoog-ohmig meetinstrument zoals een goede multimeter of labscope.”

Reageer op dit artikel