artikel

Cruise-control en automaat (2002-06)

Techniek

Van mijn garage kreeg ik te horen dat het niet mogelijk is om achteraf een cruise-control in mijn auto in te bouwen. Dat komt omdat de auto een automaat heeft die ook met de hand kan worden geschakeld. Is dit juist of kan het wel?

Het autobedrijf heeft ongelijk, het is wel degelijk mogelijk een cruise-control in te bouwen. Zoals bij alle elektronisch geregelde systemen doen zich een aantal problemen voor die op de juiste wijze moeten worden opgelost. Om te beginnen is er geen koppelingspedaal aanwezig. Voorts wordt een elektronisch gaspedaal toegepast. Ten derde is het motortoerental niet gekoppeld aan de rijsnelheid.

Dat betekent dat de cruise-control door het snelheidssignaal moet worden aangestuurd, het gaspedaal zelf moet worden bediend en het schakelsignaal naar de automaat de cruise-control moet onderbreken zodra er geschakeld wordt. Een cruise-control met elektromotor die met een kabel het gaspedaal bedient, is zeker in staat alle taken op een juiste wijze te verrichten.

Precies hetzelfde verhaal geldt voor een CVT. Als er met de inbouw problemen zijn, is een gespecialiseerd inbouwstation zeker in staat de klus te klaren. Maar dan mist de werkplaats weer een klant.

Reageer op dit artikel