artikel

Bijvullen met beleid, hoger olieverbruik bij maximum peil? (2002-04)

Techniek

Er wordt beweerd, dat wanneer je na een verversing de motorolie tot maximum peil vult, de motor olie gaat verbruiken. Het olieverbruik zou ophouden als het oliepeil tot een bepaald niveau is gedaald (iets boven minimum). Diverse truckchauffeurs bevestigen dit. Kent u een verklaring voor dit fenomeen?

Wat u beschrijft, is niet ongewoon. Als we bedenken hoe de motorfabrikant te werk gaat bij het vaststellen van de carterinhoud zal de verklaring voor het verschijnsel duidelijk worden.

De motor wordt draaiend in alle richtingen gekanteld om vast te stellen of er in de uiterste standen voldoende olie kan worden aangezogen. De vorm van de carterpan en de olie-aanzuigleiding bepalen samen met de hoeveelheid olie in de carterpan de grens. Er is dus een minimum oliepeil waarmee de motor probleemloos kan draaien.

Tweede punt is de hoeveelheid olie die gedurende de verversingstermijn wordt gebruikt. De motorfabrikant wil het liefst dat er zoveel olie boven het minimum peil zit dat er niet hoeft te worden bijgevuld tussen het verversen in.

Nu de verversingstermijnen langer worden, moet er meer olie boven het minimum peil worden meegenomen. Als er niets aan de carterpan verandert, komt het olieniveau dichter bij de krukwangen. Het gevolg daarvan is dat er meer olie wordt meegezogen door de draaiende krukas. De extra olie belast zowel de olieschraapveren als de carterontluchting bovenmatig. Dat kan tot gevolg hebben dat het olieverbruik hoger is dan bij een normaal oliepeil.

Bij de zware bedrijfswagenmotoren is een minimum oliepeil van ongeveer 20 liter gebruikelijk en kan er ongeveer 8 liter worden bijgevuld. Het blijkt in de praktijk dat het doorrijden tot het minimum peil bereikt is en dan met 5 liter bij te vullen tot 25 liter een lager olieverbruik oplevert dan wanneer er met de volle 8 liter tot het maximum peil wordt bijgevuld.

Overigens wordt door het bijvullen met 5 liter ook vermeden dat het peil boven het maximum komt. Het komt voor dat de chauffeur na de rit zo snel met peilen en bijvullen begint dat nog niet alle olie is teruggelopen naar het carter. Als er dan met 8 liter wordt bijgevuld, staat het peil te hoog.

Reageer op dit artikel