artikel

Besmetting van computers met Windows software, virus in het regelbrein (2002-03)

Techniek

Zeer actueel is het testen van elektronische systemen in moderne auto’s met een testsysteem dat geïnstalleerd is op een PC of Laptop. Kunt u mij uit de doeken doen of het problemen kan opleveren als zo’n PC of Laptop een computervirus bevat? Kan dit virus in het brein van een regelsysteem terecht komen en wat gebeurt er dan?

We legden uw vraag voor aan de elektronica-specialisten van Electude. ‘Een computervirus is een programma dat is geschreven om PC’s te ontregelen en beschadigen. De meeste virussen zijn geschreven voor het besturingssysteem Windows. Dit houdt dus in dat een virus alleen kan werken op Windows-computers. Gelukkig werken de regeleenheden in motorvoertuigen niet met Windows-software. De regeleenheden zijn dus immuun voor de virussen.

De aangesloten PC gebaseerde meetapparatuur werkt tegenwoordig veel met Windows en daar is dus wel reëel infectiegevaar. De werking van het meetapparaat of het diagnosestation kan worden verstoord. Het virus zal echter nooit doorgegeven kunnen worden aan het voertuig.

Computerapparatuur aan boord van voertuigen die wel met Windows-software werkt, zoals bijvoorbeeld moderne navigatie- en logistieke systemen zijn wel gevoelig voor besmetting.

Door gebruik van virusscanners (programmatuur dat virussen opspoort) kunnen besmettingen worden voorkomen. Bekende virusscanners zijn van McAfee, Sophos en Symantec. Deze programmatuur onderzoekt alle software en binnenkomende e-mail op de aanwezigheid van een virus’.

Reageer op dit artikel