artikel

Benzine tanken met dieselauto (2001-12)

Techniek

Het komt nogal eens voor dat automobilisten de verkeerde brandstof tanken. Dus benzine in een dieselauto of diesel in een benzineauto. Wat gebeurt er met het afgetapte (leeggepompte) mengsel van benzine en diesel, wat overblijft na een verkeerde tankbeurt? Wordt dit gerecycled?
Dan nog een vraag over het ontluchten van diesels na zo’n voorval. Met name TDI motoren laten zich soms moeilijk ontluchten. Voor een Audi A6 schijn je hier zelfs speciaal gereedschap voor nodig te hebben. Zijn hier algemene doeltreffende tips voor te geven?

Volgens de ANWB komt het wel zo’n tien keer per dag voor dat er verkeerde brandstof wordt getankt. Meestal komt er benzine in dieselauto’s terecht, maar soms lukt het zelfs om het dikkere dieselpistool ook in een benzine vulopening te krijgen.

De ANWB heeft speciale ‘tankauto’s’ die de tanks met verkeerde brandstof leegzuigen. Deze brandstof wordt daarna opgeslagen en vervolgens gerecycled.

Het ontluchten gebeurt meestal automatisch. Bij probleemgevallen wordt er met een elektrisch aangedreven pompje gezogen aan de retourleiding die naar de tank loopt.

Reageer op dit artikel