artikel

ABS op motorfietsen (2001-01)

Techniek

Onlangs behandelde AMT het nieuwe ABS systeem van BMW (zie: Autotechnisch archief: ‘BMW’s integrale ABS voor motorfietsen (2000-10)’). Hierin stelt u dat een motorfiets een ingewikkeld remsysteem nodig heeft omdat bij het blokkeren van het voorwiel een valpartij bijna onvermijdelijk is.
Volgens mij hebben bijna alle motorfietsen een relatief eenvoudig remsysteem, met uitzondering van de door u genoemde BMW’s, Moto Guzzi en de toerbuffels van Honda en Yamaha. Wat opvalt is dat dit juist specifieke toermotoren zijn en de (ultra) sportieve en specifieke racemotoren, waarbij een enorme remvertraging gehaald wordt, het juist zonder deze systemen doen. Zelfs de systemen als anti duik, welke jaren gemeengoed waren, heeft men geheel terug de ijskast in gezet.
Hoe houdt men daar de zaakjes in de juiste baan?

Zoals in het BMW ABS-verhaal is uitgelegd, vindt er bij motorfietsen een sterke gewichtsoverdracht plaats. Bij voluit remmen werkt in feite alleen maar de voorrem. Onder deze condities speelt de ervaring van de berijder een doorslaggevende rol. Veel wedstrijdrijders willen zelf bepalen hoe hard er geremd wordt en tot welk punt als het om het nemen van een bocht gaat.

Een ABS ‘bemoeit’ zich met het delicate evenwicht, tenminste als het systeem te grof regelt. Het te plotseling afnemen van de remkracht verstoort de balans, ook al omdat de voorvork reageert op een vermindering van de remkracht. Bij een maximale remvertraging is de balhoofdhoek groter dan normaal (het caster is kleiner) en de naloop is (vrijwel) verdwenen. Een anti-duiksysteem zal eveneens reageren op het kortstondig wegvallen van de remkracht.

Al met al zal het echt nog wel een tijdje duren voordat een supersport- of racemotorfiets voorzien is van een ABS. Dat systeem zal dan apart werken op het voor- en het achterwiel om de dynamische balans niet te verstoren.

Tot zover de invloed op het rijgedrag, maar er is nog een punt: het gewicht. Al is de BMW installatie lichter dan voorheen, bij de racemotoren is elke extra kilo ongewenst.

Reageer op dit artikel